Zelf vetbollen maken

Zelf vetbollen maken

Vogels hebben het in de winter af en toe zwaar met het vinden van voedsel, gelukkig worden ze vaak een handje geholpen. Veel tuinen zijn voorzien van fruit, zaden en vetbollen waar de vogels van kunnen eten. Maar wist u dat u deze vetbollen ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Het enige wat u hiervoor nodig heeft is ongezouten en ongebruikt vet (frituurvet- of rundsvet) en een zadenmengsel. Een goed zadenmengsel voor vogels bestaat uit stukjes pinda, zonnebloempitten, stukjes mais en andere klein zaden. Gebruik ongeveer één deel vet en één deel zadenmengsel.


Benodigdheden

Ongezouten frituurvet
Zaadmengsel
Een pan
Een vorm of kleine vormpjes
Een stuk stevig touw
 

Bereidingswijze

  1. Smelt het vet in de pan, wacht tot het vet warm is maar laat het niet te heet worden.
  2. Voeg al roerend het zadenmengsel aan het vet toe en laat het mengsel een beetje afkoelen.
  3. Giet het mengsel in een vorm, bijvoorbeeld een halve melkfles, een blikje, een halve kokosnoot, een plastic bakje of dergelijke.
  4. Leg een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt in het mengsel voordat het begint te stollen.
  5. Zodra het mengsel hard is geworden kunt u hem uit de vorm halen, als u het mengsel in een halve kokosnoot heeft gedaan kunt u deze gerust laten zitten.
  6. Als u de vetbol niet los krijgt uit de vorm kunt u de vorm even in heet water houden, zo komt de vetbol gemakkelijk los.
  7. Nu kunt u de vetbol ophangen in de tuin op een beschutte plaats en kunnen de vogels smikkelen van dit heerlijke voedsel!

Variatietip
Naast het zadenmengsel kunt u ook rozijnen of meelwormen aan de vetbol toevoegen.

Variatietip
In plaats van het mengsel in een grote vorm te doen kunt u er ook leuke, kleine vormpjes van maken. Gebruik rubberen bak- of uitsteekvormpjes zodat u de leukste vormpjes kunt maken voor in uw tuin. Steek een rietje in het nog vloeibare mengsel zodat u hier later een touwtje doorheen kunt halen om hem op te hangen. Leg onder de vormpjes een stuk bakpapier zodat ze niet blijven plakken aan de ondergrond, laat ze even rusten in de koelkast om helemaal hard te worden.


Bron: Pinterest

Extra tip

Steek een klein takje in de bol zodat de vogel meteen een zitplekje heeft om te eten.