Tuintrends 2018

Tuintrends 2018

Zodra de vorst uit de grond is, is het ideale moment aangebroken om uw tuin op de schop te nemen. U kunt uw tuin drastisch omgooien maar ook kleinere veranderingen aanbrengen zoals de aanleg van een extra terras of dat extra terras juist vervangen voor een vijver. Gaat u zich wagen aan een metamorfose van uw tuin? Dan wilt u vast graag weten welke tuintrends in 2018 gezien gaan worden. Kies de trends die bij u passen en laat deze verwerken in een tekening voor u aan de slag gaat.


Tuintrend 1; de watervriendelijke tuin

Wateroverlast na veel regenval is een meer voorkomend probleem door verstedelijking van veel gebieden. Tuinen worden nu niet meer geheel bestraat maar bestaan meer uit aarde waardoor regenwater makkelijker weg kan lopen. Ook regentonnen krijgen een steeds grotere rol in het waterplan van de tuin. Regentonnen krijgen op hun beurt steeds meer een hedendaags design waardoor er altijd een verkrijgbaar is welke aansluit bij het ontwerp van uw tuin. Waarschijnlijk bent u de toekomst zo een stapje voor; in sommige gebieden is een regenton verplicht evenals het hebben van een watervriendelijke tuin.
 

Tuintrend 2; structuur

Structuur is een hot item in 2018 en dit wordt breed doorgetrokken van beplanting tot meubelen.
Meubelen gaan gecombineerd worden in verschillende materiaalsoorten. Een combinatie van aluminium met houtsoorten past helemaal bij de tuintrends dit jaar. Gaat u beplanting aanleggen, dan is bloemkleur en bloeiduur nu minder belangrijk. Structuur is waar het om draait, ook bij beplanting. De beplanting versterkt namelijk het materiaalgebruik van uw tuinontwerp. Siergrassen vallen bijvoorbeeld op door hun fijne structuur en brengen beweging in uw tuin, in combinatie met het juiste materiaal kunnen zij een natuurlijke of juist industriële sfeer afmaken.
 

Tuintrend 3; natuurlijke en authentieke materialen

Natuurlijke materialen zijn al enige jaren terug in opkomst, zo ook in 2018. De minimalistische, strak vormgegeven tuinen krijgen weer een meer natuurlijk uiterlijk; meer groen en natuurlijke vormen. Daarnaast worden natuurlijke materialen als bamboe veel gebruikt. Ook worden bijvoorbeeld authentieke klinkertjes gebruikt voor borders. Cortenstaal is een metaalsoort die helemaal past bij deze tuintrend.
 

Tuintrend 4; de moestuin

De moestuin wint ook weer in 2018 terrein in verschillende vormen waarbij u kunt denken aan verticaal tuinieren tot een tuinkas. In 2018 zijn we nog fanatieker als het om het verbouwen van eigen groenten en kruiden gaat. Eetbare bloemen gaan daarbij ook een grotere rol spelen. Omdat 2018 ook gecombineerd gaat met luxe wordt de moestuin ook steeds vaker gecombineerd met een buitenkeuken wat het buitenleven versterkt.
 

Natuur ontmoet luxe

Eigenlijk kunnen we in alle tuintrends een terugkerend thema zien; natuur ontmoet luxe. Zo behoren buitendouches, vuurschalen en stromend water ook absoluut tot de musthaves in 2018. Waar we enerzijds een meer natuurlijke sfeer gaan neerzetten zal het ons anderzijds niet aan luxe gaan ontbreken wanneer we de tuintrends van 2018 gaan volgen.