Tuintips Januari - vijver

Tuintips Januari - vijver

In de wintermaanden in de vijver in een soort 'slaapstand', hierdoor behoeft de vijver weinig onderhoud. Deze week geven we u toch een aantal tips waar u op dient te letten in deze maand.


Hierbij enkele nuttige tips:

 • Zorg dat de vijver niet helemaal dichtvriest, zorg altijd voor een open wak in de vijver. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een ijsvrijhouder.
   
 • Bij een watertemperatuur tot zes graden hoeven de vissen nog steeds niet gevoerd te worden. Reigers zijn in deze maand wel opzoek naar eten, controleer daarom of het vijvernet nog strak gespannen is en of dat er geen gaten in zitten.
   
 • Als u een nieuwe vijver wil aanleggen, is januari een goede maand om alvast een gat uit te graven. Doe dit wel bij vorstvrije omstandigheden.
   
 • Verwijder eventueel gevallen sneeuw van de vijver. De sneeuw houdt de lichtinval tegen en daarmee de werking van de planten.
   
 • Als de vijver toch helemaal bevroren is, is het belangrijk dat u er een gat in maakt. Hak nooit met een bijl een gat in het water, vissen kunnen doodgaan door de schokken. Giet ook geen heet water op het ijs, dit hete water kan het rustende leven in de vijver flink verstoren. Zet een pan heet water op het ijs en wacht tot deze helemaal door het ijs heen is om een gat in de vijver te maken.