Tips voor een egelvriendelijke tuin

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Heeft u ieder jaar egels in uw tuin en wilt u ze dit jaar graag weer terugzien? Met deze tips voor een egelvriendelijke tuin komen de egels voortaan met plezier bij u in de tuin. Egels zijn in de herfst opzoek naar eten en eten zich dik en rond. Hiermee bouwen zij een flinke reserve op zodat ze aan hun winterslaap kunnen beginnen. Om uw tuin voor egels aantrekkelijk te maken kunt u aan de slag met de volgende tips.


Een egel valt wetenschappelijk gezien onder de insecteneters, maar eigenlijk is de egel een echte alleseter. Af en toe eten egels plantaardig voedsel zoals bessen en vruchten, een eitje of een kikker maar voornamelijk voeden zij zich met wormen, slakken, pissebedden, rupsen en insecten. De voorkeur gaat uit naar ongewervelde prooien.

Om de egel wat te helpen bij zijn zoektocht naar eten kunt u een schaaltje kattenvoer, pindakaas, enkele rozijntjes of meelwormen neerzetten. Zorg er wel voor dat het eten bijvoorbeeld in een eethuisje wordt geplaatst, zodat vogels en katten er niet bij kunnen. Plaats verder iedere avond een schaaltje water zodat de egel hiervan kan drinken en niet opzoek hoeft naar een waterbron. Een egel kan wel zwemmen maar komt vaak in de problemen omdat hij niet meer uit een vijver of zwembad kan komen. Geef egels nooit melk of andere zuivelproducten, dit kan voor ernstige darmproblemen zorgen.

Verder is het voor een egel erg belangrijk dat hij van de ene tuin naar de andere kan komen zodat hij niet over straat hoeft om naar voedsel te zoeken. Wanneer de hele buurt hier rekening mee houdt ontstaat er als het ware groot egelreservaat.

Mocht u een nest jonge egels in uw tuin hebben is dit natuurlijk erg leuk, het is alleen wel belangrijk dat u het nest met rust laat. De moeder van de egels keert pas terug wanneer u weg bent. Alleen als u zeker weet dat het nest verlaten is door de moeder kunt u in actie komen.

Wanneer de herfst aan zijn einde komt gaan de egels opzoek naar een schuilplaats voor hun winterslaap, ze gaan dan opzoek naar een warm holletje. Ook hierbij kunt u de egels een handje helpen. Maak uw tuin niet te netjes en zorg voor voldoende dorre bladeren of maak een composthoop waar de egels de winter kunnen doorkomen.