Gerelateerde producten

Hoe geef ik mijn tuinbankje karakter?

Geschreven op 11-06-2014 door *Remi van Buul
Hoe geef ik mijn tuinbankje karakter?

Het tuinbankje is voor de één een doodgewoon zitmeubel en voor de ander, naast dat ook nog eens een prachtig object. Het is in ieder geval een object met een lange geschiedenis. Al eeuwen staan de voorlopers van het tuinbankje in de grote stadsparken van Parijs, London en New York.


Deze parkbankjes hadden ieder een hele eigen stijl en een eigen verhaal. Vandaag de dag danken we de grote diversiteit aan tuinbankjes aan die karakteristieke tuinbankjes van toen. Toch zien we nog veel te vaak plastic rommel in de tuin staan. Jammer, want deze kunststoffen bankjes halen de echte sfeer van de tuin drastisch omlaag. Veel mensen hebben geen idee wat een tuinbankje met hun tuin kan doen! Tijd om dat eens uit te zoeken.
 

Verschillende varianten tuinbankjes

Strakke tuinbankjes met een moderne aanblik, tuinbankjes met rozenmotieven en veel friemeltjes en frutsels eraan. Werkelijk voor ieder wat wils. Er zijn niet alleen veel verschillen in optiek, maar ook in functionaliteit. Je hebt bijvoorbeeld 3-persoons tuinbankjes waarbij het middengedeelte omhoog kan worden gezet. Zo heb je ineens een heel handig tafeltje naast je staan, waar eventueel een hapje en een drankje kan worden geplaatst. Vervolgens werpen we onze blik op de zogenaamde “loveseaters.” Op deze romantische tuinbankvariant kun je heerlijk met je geliefde genieten van een warm avondzonnetje. Tuinbankjes met handige bloembakken aan weerszijden? tuinbankjes met opbergruimte of toch zo’n heerlijke Spaanse schommelbank? Je kunt het je zo gek niet bedenken of het wordt je aangeboden. De keuze voor de juiste tuinbank wordt ons daardoor wel wat lastiger gemaakt. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: “waar dient mijn tuinbank voor?”. Staat je tuinbankje vooral voor de sier of heeft het juist een functionele waarde?
 

Materialen van de tuinbankjes

Als je een tuinbankje wilt voor het zitplezier dan is het raadzaam om van te voren na te denken over het materiaal. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Tuinbankjes van metaal of hout; het moet beide goed onderhouden worden om mooi te blijven. Het ene materiaal alleen iets meer dan de ander. De meest gangbare karakteristieke tuinbankjes zijn gemaakt van hout of roestvrijstaal. Wat zijn nou precies deze voor- en nadelen van de zojuist genoemde materialen?

Hout

  • Meestal in het hogere prijssegment
  • Veel onderhoud nodig
  • Natuurlijk effect
  • Keuze uit diverse houtsoorten.
  • Duurzaam (Nooit vergeten: let op het FSC keurmerk!)

Roestvrijstaal

  • Hogere prijssegment
  • Weinig onderhoud nodig
  • Karakteristieke stijl
  • Erg duurzaam
  • UV- en vorstbestendig ( let op welke coating is gebruikt)

Durf te kiezen

Laten we het karakter van het tuinbankje zeker niet vergeten. Durf afscheid te nemen van goedkope kunststoffen tuinbanken en stel de stijl van jouw tuin vast. Het tuinbankje hoeft echt geen peperduur design- of verzamelobject te zijn. Nee, gewoon een goed degelijk tuinbankje die doet wat het moet doen. Een tuinbankje dat een geweldig accent in je tuin aanbrengt en waarop je heerlijk van een zomers namiddagzonnetje kan genieten. Alhoewel, genieten van de zon? Laten we daarbij vooral genieten van dat schitterende karakteristieke tuinbankje onder onze billen.